Õpetlik väljavõte logiraamatust.
17.11. L. Tõdvale lendama kl 12-ks. Täispilves ilm, pilved 250m peal, tuul lõuna-edel u 5m/s, vahepeal pisut tibutas. Esimene kord uus (remonditud) mootor, töötas kenasti, ainult tühikäigu põõrdeid ei saanud maha, kuigi kruvi keerasin edasi-tagasi, propeller kergelt keerles stardil. Startisin otse trimmide 4.kriipsu peal, start ok. Lendasin rahulikult ja mootorit säästes lagedate kohal u 50-100m, vahel ka maa lähedal, max kõrgus 200. Tuul oli ühtlane ja õhk suht rahulik, mõnede märgade kohtade peal kergelt loksutas. Lennutunne oli hea ja kindel. Poole tunni pärast hakkasin Tõdva poe poolt tagasi tulema ja omaarust hoidsin norm kõrgust 40-50m ja kaugust 150-200m metsaservast(h15-20m). Tuul oli metsa poolt u 45kraadi selle serva suhtes. Korra hoiatas ühe raielangi koha peal, u 150-200m metsaservast, s.t. oli nagu kerge rootor.. aga arvasin, et raielangilt tuli termiline erinevus vms. Siis aga, tuli järsku pauk.. st pauku polnud, aga ühel hetkel vari ei kandnud ja panin hea hooga maa poole. Olin jõudnud metsa nurgaga kohakuti, sellest u 150m kaugusele, see oli selja taga, nii et tagantjärele tarkus.. aga see hetk oli toimuv täielik üllatus. Selle nurga kohal ilmselt tuul muutus metsaservaga risti ja oligi 150m kaugusel ja 40-50m kõrgusel ROOTOR!!! Varju parem pool (kastid?) oli ilmselt koos, kuna keerasin 90+ kraadi paremale ja sisuliselt kukkusin u20-25m. Üles ma ei vaadanud, mõtlesin pigem, kuidas maaga kohtun.. et kas tõesti sellise kiirusega kohtungi?! Tunne just kõige parem polnud, kohtumine head ei tõotanud. Samas paanikat ei olnud, parema käega pumpasin kiiresti pidurit üles-alla, vasaku piduriga vist ka pisut, aga väiksema amplituudiga. Kui olin oma täisnurkse pöörde ära teinud ja 20-25m(tundus vähemalt) alla tulnud, hakkas vari peale sööstu jälle korralikult tööle ja 15-20m peal võttis horisontaalasendi sisse. Trimmid olid lahti. Pidureid ma sööstu ajal sisse ei tõmmanud, mitte rohkem kui õlgadeni, lennurežiim taastus ja õhk sellel kõrgusel ja kaugusel (metsast) kandis. Võibolla vajus veel miski 5m, igal juhul päris maa kohale ei kukkunud, varu jäi 10-15m.. Lendasin veel 5min, et mitte kehva emotsiooni pealt lõpetada, tegin ühe toutch-and-go ja maandusin ringiga väljalülitud mootoriga õiges kohas. Lennu aeg 35 min.
Moraal: R o o t o r e i d t u l e b k a r t a! Praegusel juhul oli tuul esialgu metsa poolt ja selle suund metsaservaga u 45 kraadi nii, et rootorist polnud märkigi. Kui oligi rootor, siis suht lähedal metsaserva taga ilmselt. Kui aga metsaserv tegi pöörde ja selle suund muutus tuule suunaga risti, siis rootor võimendus ja liikus servast kaugemale. Ja oligi platsis! U 40m kõrgusel ja 150m kaugusel metsaservast, mis polnud mingi kõrge mets, vaid tavaline. Tuul võis olla maapinnal 4-5m/s, puhangud 6.
|